Holiday House Istebna, Poland

My Own Mountain Range

For a rural location just outside Istebna in the Southern Polish Beskidy mountains, BLUEROOM has designed and delivered a Villa. The Client requested a unique destination for family get togethers, to receive and entertain guests, and to rent out as a holiday home.

The design merges the progressive desires of the Client with vernacular design regulations on a strongly sloping site. This generates a Villa with two faces.

  • Seen from the public road, the relatively closed entry level with parking is covered by an iconic roof, reflecting the archetypical houses that can be found all over this region. This traditional rood shape cantilevers out minimum 1.9 meters around the villa, protecting it from rain, snow and overexposure to direct summer sunlight access.
  • Behind this unfolds a Villa that is much more generous than the view from the street gives away. Two levels of predominantly concrete and glass with perimeter verandas of 1.9 meter, are decidedly contemporary. Large glass window elements frame the panoramic view to the green valley, and dramatize the layered experience of the mountain range

The double height living room benefits from the spatial qualities of the traditional roof to the fullest. Here the glass facade can be opened almost completely (4 meters to the north and 6 meters to the west) uniting the living room and the perimeter veranda in one uninterrupted luxurious terrace. The 6 sliding doors can be opened into different positions to adapt to the wind direction and create a comfortable environment .The master bedroom on the lower level is equipped with a similar panoramic glass sliding corner. The closed elements  of the façade are finished in chocolate dark lacquered wood, the roof is finished with shingles. The concrete floors, chocolate wood surfaces and white plastered modernist concrete surfaces all continue without interruption between inside and outside.

Through the merging of contemporary sharp lines, a sheltering tradition roof shape and a maximum focus on view and openness, this Villa offers a constantly changing sensory experience of its surroundings, in any weather type and in all seasons.

Blueroom designed special book cabinet stairs connecting the living room with the mezzanine above the family kitchen. This staircase is an example of the combination of minimalist main gestures and smaller scale interventions of warm, rural materials and tones that appear in different spaces of the Villa.

The Villa offers 8 to 10 sleeping places distributed over 3 bedrooms and the mezzanine: A 4-person family room with a pantry, a 2-person guestroom, the master bedroom with its own shower and sink, and the mezzanine. With two bathrooms, a sauna, a spacious 10-12-person open kitchen and a generous wooden garden terrace with jacuzzi, all contemporary comforts are provided for.

In close cooperation with interior designer Jolanda Warmenhoven of ‘Werk van Warmenhoven’  the bedrooms have been completed with contextual color schemes, based on the rich color palette of local mosses. She also selected vintage industrial lighting fixtures, originally from old Polish factories.

The indoor climate is regulated with floor heating and floor cooling by means of a heat pump. In case necessary, quick heating with hot air is provided for. All applied wood is locally sourced and FSC certified. In the near future a solar field, a barbeque corner, a swimming pool and perimeter fence will be integrated into the terrain. The rest of the site will be restored into its natural former state with a rich mix of local vegetation.

The villa can be booked all year around.

Want to know more about this holiday house? Contact us at: info@blueroom.design

  • CLIENT Family Zarebski
  • YEAR 2014-2018
  • WE DID Design & Construction Advise
  • PARTNERS Jolanda Warmenhoven, DZ Bouwservice
  • SIZE150 m2
  • STATUSBuilt
  • CATEGORY
TOP